Το αρνάκι γάλακτος γεμιστό το συναντούμε με πολλές παραλλαγές γέμισης. Η συνταγή αυτή μας έρχεται από τη Μακεδονία.
Το αρνάκι γάλακτος γεμιστό το συναντούμε με πολλές παραλλαγές γέμισης. Η συνταγή αυτή μας έρχεται από τη Μακεδονία.

Αρνάκι γάλακτος γεμιστό

By ΒΕΝΕΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ  ,   

April 5, 2017

Το αρνάκι γάλακτος γεμιστό το συναντούμε με πολλές παραλλαγές γέμισης. Η συνταγή αυτή μας έρχεται από τη Μακεδονία.

  • Prep: 1 hr
  • Cook: 5 hrs
  • Yields: 12 μερίδες

Ingredients

1 Αρνάκι γάλακτος γύρω στα 6 κιλά (συνήθως παίρνουμε το πάνω μισό του ζώου)

3 ξερά κρεμμύδια ή 6 φρέσκα κρεμμυδάκια

750γρ πράσα

1 &1/3 φλιτζάνι άσπρο κρασί

1 & 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ

1 & 1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι

1 & 1/2 φλιτζάνι αρακά

1 & 1/2 φλιτζάνι ξανθιές σταφίδες

2 κύβοι αρωματικών κρέατος

1 & 1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόψυχα

500 γρ. ψητά κάστανα

3/4 φλιτζανιού κουκουνάρια

ελαιόλαδο

8-10 λεμόνια

3 φλούδες πορτοκαλιού

3 κιλά πατάτες

βούτυρο (επιλέξτε με μείγμα βοτάνων)

αλάτι, πιπέρι ή μείγμα πιπεριών

Directions

1Αφαιρείτε τα εντόσθια από το αρνί, τα ξεπλένετε, τα ζεματάτε γαι 3-4 λεπτά σε βραστό νερό μαζί με τα κρμμύδια και τα πράσσα και τα ψιλοκόβετε όλα.

2Τα σωτάρετε καλά σε 2 κ. σούπας βούτυρο, προσθέτετε αλατοπίπερο και σβήνετε με το κρασί.

3Προσθέτετε το ρύζι, το καλαμπόκι, τον αρακά, τις σταφίδες, τους κύβους διαλυμένους σε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και τα κάστανα ψιλοκομμένα.

4Βράζετε τη γέμιση μέχρι να πιει το ζουμί και λίγο πριν τη βγάλετε, ρίχνετε τα αμύγδαλα κομμένα στη μέση και τα κουκουνάρια.

5Πλένετε καλά το αρνί, το αλείφετε με αλατοπίπερο, λιωμένο βούτρο, λεμόνια και λάδι. Το γεμίζετε και το ράβετε.

6Βάζετε το αρνί σε ταψί με άφθονο λεμόνι, τις φλούδες πορτοκαλιού και τις πατάτες και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 5 ώρες περίπου. Το σερβίρετε αμέσως ζεστό.

Ένα ξεχωριστό πιάτο, αρκετά δημοφιλές στα νησιά όπου υπάρχουν άφθονα αρωματικά φυτά, με τα οποία γεμίζουν το αρνάκι. Τη συνταγή τη συναντούμε με πολλές παραλλαγές γέμισης (ανάλογα με τον τόπο), ωστόσο η συγκεκριμένη που σας δίνω, τη δοκιμάσαμε πρόπερσι σε σπίτι συγγενών με βορειοελλαδίτικη προέλευση. Μου προκάλεσε το ενδιαφέρον και κράτησα σημειώσεις. Παλιά λέει, το ετοιμάζανε το Μ. Σάββατο και το βάζανε πριν ακόμη από την Ανάσταση στον πλινθόκτιστο φούρνο με ξύλα ώστε να σιγοψήνεται μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Λίγο δύσκολο να βρείτε στην αγορά τόσο μικρό ζώο, αλλά με παραγγελία από νωρίς όλα γίνονται. Φυσικά σε περίπτωση που το δοκιμάσετε να υπολογίσετε τις ποσότητες των συστατικών ανάλογα με το βάρος.

Λίγο "βαριά" η "Μακεδονική" γέμιση με τόσα ξηροκάρπια.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Send this to friend