By Έλενα Vegeterian, Βασικές συνταγές, Λαδερά και Όσπρια, Νηστίσιμα Φούρνος
July 26, 2016
Ένα μπελαλίδικο φαγητό, το οποίο όμως θα σας αποζημιώσει με το γευστικό του αποτέλεσμα. Άλλωστε την εποχή αυτή που τα λαχανικά βρίσκονται σε αφθονία καλό είναι να τα εκμεταλευτουμε.
1Πρώτα πλένουμε πολύ κάλα όλα τα λαχανικά μας και βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολάκι με νερό.
2Έπειτα κόβουμε το καπάκι κάθε ντομάτας και με την βοήθεια ενός κουταλιού ή του ειδικού εργαλείου βγάζουμε την ψίχα της προσεχτικά, έτσι ώστε να μην σκίσουμε την φλούδα της και τοποθετούμε την ψίχα σε σουρωτήρι κάτω από το οποίο έχουμε τοποθετήσει ένα μπολ για να μαζέψουμε τα υγρά της. Την ψίχα της ντομάτας αφαιρώντας όσα περισσότερα σπόρια μπορούμε την πολτοποιούμε.
3Έπειτα κόβουμε το καπάκι από τα κολοκυθιά και βγάζουμε την ψίχα τους με το κουτάλι ή το ειδικό εργαλείο (και εδώ χρειάζεται προσοχή για να μην σκιστούν). Το ίδιο κάνουμε και με την μελιτζάνα.
4Τις ψίχες από τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε ένα μπλέντερ και τις ψιλοκόβουμε. Εν συνέχεια κόβουμε τα καπάκια από τις 2 πιπεριές και τις καθαρίζουμε από τα σπόρια τους. Την τρίτη την ψιλοκόβουμε.
5Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας (κρεμμύδι, πιπεριά, καρότο, μελιτζάνα και κολοκυθάκι).
6Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι, το οποίο το έχουμε στραγγίσει. Το φέρνουμε μια γύρα να λαδωθεί και προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι (μπορούμε να δοκιμάσουμε την γέμιση για να ελέγξουμε το αλάτι και το πιπέρι). Σιγοβράζουμε για πέντε λεπτά προσέχοντας η γέμιση να μην μείνει στεγνή. Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
7Γεμίζουμε τα λαχανικά μέχρι τα 2/3 αυτών (γιατί θα φουσκώσει το ρύζι), κλείνουμε το καπάκι τους και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα βαθύ ταψί. Στα κενά που υπάρχουν βάζουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το υγρό της ντομάτας που έχουμε κρατήσει και περιχύνουμε τα λαχανικά.
8Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Τα πρώτα 40 λεπτά σκεπασμένο. Στη συνέχεια το ξεσκεπάσουμε και το αφήνουμε για αλλά 40 λεπτά περίπου ελέγχοντας το για να μην αρπάξει.
Send this to friend
ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ
August 17, 2016
ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ