Γιουβέτσι (γκιουβέτσι) με μοσχαράκι
Γιουβέτσι (γκιουβέτσι) με μοσχαράκι

Γιουβέτσι (γκιουβέτσι) με μοσχαράκι

By Έλενα  ,   ,

June 29, 2016

Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ελληνικής οικογένειας

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 2 hrs 10 mins
  • Yields: 4-5 μερίδες

Ingredients

600-700 γρ μοσχάρι

ελαιόλαδο (ίσα να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας)

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 καρότο κομμένο σε κυβάκια

1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος) κομμένο σε ροδέλες

400 γρ ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη (χωρίς τα σπόρια)

1 δαφνόφυλλο

1 ξυλάκι κανέλλας

3-5 κόκκους μπαχάρι

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

ζεστό νερό

500 γρ. κριθαράκι μέτριο

1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς το φύτρο)

1/2 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί

τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα

ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Χύτρα ταχύτητας (όπως αυτές)

Directions

1Κόβουμε το κρέας σε ισόπαχα κομμάτια και τα πλένουμε καλά. Αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι και τα σκεπάζουμε με απορροφητικό χαρτί.

2Ζεσταίνουμε το λάδι στη χύτρα ταχύτητας και σοτάρουμε τα κομμάτια κρέατος και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο και το σκόρδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν και αυτά για 2-3 λεπτά.

3Σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Σε αυτήν τη φάση ξαφρίζουμε το κρέας. Έπειτα προσθέτουμε την κανέλα, το δαφνόφυλλο και τα μπαχάρια και μαγειρεύουμε για 50 λεπτά.

4Όταν ανοίξουμε την χύτρα (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, την κανέλα και τα μπαχάρια, την ξαναβάζουμε στο μάτι και προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε χωρίς το καπάκι για 5 λεπτά ακόμα.

5Τοποθετούμε τα υλικά της κατσαρόλας σε πυρέξ ή αντικολλητικό ταψί και προσθέτουμε το κριθαράκι και το ζεστό νερό ώστε να καλύπτει το κριθαράκι ένα δάχτυλο. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα ανακατεύοντας ανά διαστήματα και προσθέτουμε νερό εάν χρειάζεται.

6Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε χύτρα ταχύτητας εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα αλλά θα αυξηθεί ο χρόνος βρασμού στις 2-2:30 ώρες. Για περισσότερη εμφάνιση, βάζουμε κάθε μερίδα σε ατομικά κεραμικά για γιουβέτσι.

00:00

5 Reviews

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

August 22, 2016

ΕΒΑΛΑ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ…ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΓΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΠΙΑΤΑ!χχαχαχα

Σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια σου! Χαίρομαι πολύ! Μείνε συντονισμένη, έρχονται πολύ νόστιμες και ενδιαφέρουσες συνταγές!

Nectarini

July 3, 2016

Γιωργο μου το εφτιαξα κ το τσακισαμε. Δεν εμεινε ουτε για δειγμα. Συγχαρητήρια κ μπραβο!!!! Με ξελασπωσες απο το κλασσικό τι θα φαμε σημερα! Ολοι εμειναν ικανοποιημενοι κ ρωτουσαν πότε θα το ξαναφτιαξω. Keep going with recipes! !!!!! Ευχαριστώ πολυ!!!!

Ευχαριστούμε πολύ! Χαιρόμαστε πολύ που σας άρεσε!

Βασίλης Παφυλλας

June 30, 2016

Νοστιμότατο πιάτο το οποίο είχα να φάω καιρό. Χρησιμοποίησα ελιά μοσχαρίσια και δε σταμάτησα στο ένα πιάτο!

All fields are required to submit a review.

Send this to friend