Βύσσινο γλυκό του κουταλιού
Βύσσινο γλυκό του κουταλιού

Βύσσινο γλυκό του κουταλιού

By Έλενα  , , ,   

June 14, 2016

Το πιο γνωστό γλυκό του κουταλιού, σε μία συνταγή που θα σας συναρπάσει!

  • Prep: 20 hrs
  • Cook: 1 hr

Ingredients

1 κιλό βύσσινο (βάρος χωρίς τα κουκούτσια)

1 κιλό ζάχαρη

μία κουταλιά της σούπας κονιάκ

μία κουταλιά της σούπας λεμόνι

225 ml. νερό

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Εργαλείο αφαίρεσης κουκουτσιών

Directions

1Διαλέγουμε τα γερά βύσσινα (να μην είναι χτυπημένα ή με σημάδια), αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τα πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Για 1 κιλό καθαρό βύσσινο χρειαζόμαστε περίπου 1 1/2 κιλό βύσσινα. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι και κατόπιν βγάζουμε τα κουκούτσια πάνω από ένα μπολάκι με το ειδικό εργαλείο (μπορείτε να δείτε ένα εδώ) ή με το πίσω μέρος μίας φουρκέτας (χρειαζόμαστε το ζουμί που θα βγάλουν) . Προσοχή: κατά τη διαδικασία αυτή, καλό είναι να φοράμε γάντια μιας χρήσης γιατί βάφουν τα χέρια. Όταν τελειώσουμε με αυτή τη διαδικασία, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη, τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο.

2Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το νερό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν τα βύσσινα αλλά και να μην είναι η ζάχαρη στον πάτο γιατί θα καεί. Βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά από την ώρα του βρασμού και χαμηλώνουμε τη φωτιά όταν βλέπουμε ότι αφρίζει πολύ ώστε να μη χυθεί.

3Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου τη βάζουμε στο ψυγείο. Όταν θα έχει περάσει ένα 12ώρο τουλάχιστον την ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά και την αφήνουμε ώστε να δέσει το σιρόπι (περίπου 35 λεπτά), ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται.

4Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν ρίξουμε μία κουταλιά της σούπας σε ένα πιατάκι, το αφήσουμε 2 λεπτά να κρυώσει και περνώντας το κουτάλι ανάμεσα αφήνει δρόμο.

5Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το λεμόνι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το κονιάκ ανακινώντας κυκλικά την κατσαρόλα.

6Βάζουμε το γλυκό σε καλά αποστειρωμένα βάζα.

Αν περισσέψει σιρόπι δεν το πετάμε. Το βράζουμε για άλλα 10 λεπτά και το βάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο μπουκάλι. Γίνεται πολύ ωραία βυσσινάδα. Για να την προσφέρουμε, αναμιγνύουμε ένα μέρος σιρόπι με τρία μέρη κρύο νερό.

00:00

2 Reviews

Μαργαρίτα Ψάαρη

April 10, 2017

λατρεμένο, σε γλυκά σε παγωτά αλλά κυρίως….ΣΚΕΤΟ!!!!!!!!!!!!1

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

August 9, 2016

ΑΝ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΣΕ ΤΟΥΡΤΑ ΜΜΜΜΜ~

All fields are required to submit a review.

Send this to friend