Ελιόψωμο αλάδωτο με δενδρολίβανο
Ελιόψωμο αλάδωτο με δενδρολίβανο

Ελιόψωμο αλάδωτο με δενδρολίβανο

By arvanitis  ,   ,

July 31, 2016

Ένα ψωμί φτιαγμένο με τα χεράκια σας, με ιδιαίτερη γέυση από τη μίξη ελιάς και δενδρολίβανου!

  • Prep: 2 hrs 45 mins
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 1 καρβέλι

Ingredients

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ)

1/2 λίτρο χλιαρό νερό

1 κιλό αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι (προαιρετικό)

250 γρ μαύρες ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες (ροδέλες ή κομματάκια)

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο δενδρολίβανο ξερό

Directions

1Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλυτζάνι από το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε.

2Σε μπολ, ρίχνουμε περίπου 250 γρ από το αλεύρι και προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς.

3Ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να γίνει ένας χυλός.

4Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα το μπωλ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει, για περίπου μία με μιάμιση ώρα μέχρι το μίγμα να διπλασιαστεί τουλάχιστον.

5Παίρνουμε το προζύμι και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το θυμάρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Τελευταίες ρίχνουμε τις ελιές.

6Σε αλευρωμένο πάγκο απλώνουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά με χαλαρές κινήσεις.

7Βάζουμε σε στρογγυλό ταψί/φόρμα μία λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και τοποθετούμε τη ζύμη μας. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλευράκι.

8Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά με μία ώρα.

9Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.

10Ψήνουμε το ψωμί για περίπου μία ώρα μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

11Το αφήνουμε για 15 λεπτά στη φόρμα του και όταν το βγάλουμε καλό είναι να το αφήσουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει καλά.

00:00

5 Reviews

@λευτερης Μπορείτε να βάλετε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις!

λευτερης

August 5, 2016

παιδιά αν βαλω αλευρι για όλες τις χρήσεις..πειράζει????

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ

August 4, 2016

φαινεται πεντανοστιμο

Χαιρόμαστε για αυτο!

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

August 4, 2016

γαμμυ!!!μμμμ!!!παντανοστιμο!μοσχομυρισε το σπιτι την ημερα που την αναρτησατς στο φβ,δεν εμεινε ψιχουλο!!!απλως αντι για λευκο αλευρι εβαλα σικαλαως!

All fields are required to submit a review.

Send this to friend