Ζυμωτό ψωμί, απλό και νόστιμο
Ζυμωτό ψωμί, απλό και νόστιμο

Ζυμωτό ψωμί, απλό και νόστιμο

By Έλενα  , , ,   ,

October 23, 2016

4 υλικά και λίγη προσπάθεια, αρκούν για να φτιάξετε ένα νοστιμότατο σπιτικό ψωμάκι, που δε θα αφήσετε ψίχουλο!

  • Prep: 3 hrs
  • Cook: 45 mins
  • Yields: Μία μικρή φραντζόλα

Ingredients

300 γρ αλεύρι σκληρό για ψωμί

5 γρ αλάτι

4 γρ ξηρή μαγιά

200 γρ χλιαρό νερό

Directions

1Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.

2Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο υγρό μίγμα ανακατεύοντας έως ότου να έχουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ και στα χέρια.

3Σκεπάζουμε την ζύμη με το μικρότερο μπολ που είχαμε βάλει το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη σε σημείο χωρίς ρεύματα για 10 λεπτά.

4Κατόπιν ξεσκεπάσουμε την ζύμη και αρχίζουμε να την διπλώνουμε τραβώντας από την άκρη προς το κέντρο 8 φορές περιστρέφονται το μπολ και τελειώνοντας το ξανασκεπάζουμε.

5Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή άλλες 2 φορές κάθε 10 λεπτά.

6Την τελευταία φορά αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

7Κατόπιν παίρνουμε τη ζύμη και την βάζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την πιέζουμε με γροθιές για να φύγει ο αέρας. Της δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο με τις ενώσεις προς τα κάτω και την τοποθετούμε σε φόρμα ψωμιού του μισού κιλού αλειμμένη με λάδι. Αν δεν έχουμε σε αλουμινένιο μιας χρήσης ανάλογου μεγέθους.

8Κλείνουμε το ταψί με την ζύμη με μια πλαστική σακούλα για 45 περίπου λεπτά έως ότου διπλασιαστεί.

920 λεπτά πριν βάλουμε το ψωμί να ψηθεί ανάβουμε τον φούρνο στους 260 βαθμούς και τοποθετούμε στον πάτο του ένα ταψί.

10Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη την βάζουμε στον φούρνο, ρίχνουμε στο ταψί που έχουμε τοποθετήσει ένα ποτήρι νερό και κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.

11Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.

Αν βγάλουμε το ψωμί και δούμε ότι το κάτω μέρος δεν έχει ροδίσει το ξαναβάζουμε μέσα και το αφήνουμε για 4-5 λεπτά στον πάτο του φούρνου. Το ψωμί καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν είναι ελαφρύ και χτυπώντας ελαφρά το κάτω μέρος του ακούγεται σας κούφιο.

Εμείς προτιμήσαμε το "ΖΥΜΩΤΟ" αλεύρι των "μύλων Αγίου Γεωργίου"!

Και θα συμφωνήσουμε απόλυτα με το σχόλιο της φίλης μας Ευδοκίας Τσαλταμπάση: το ένα θα φύγει αμέσως!

00:00

Nutrition Facts

Serving Size26g
Calories92g
Sodium163mg
Potassium33mg
Protein3g
Total Carbohydrates20g
Dietary Fiber1g

8 Reviews

Ελευθερία Μόσιαλου

November 19, 2016

πολυ ωραια συνταγη!

Αγγελική Μπακογιάννη

November 19, 2016

πολυ ευκολο!

Ioanna Rizou

November 19, 2016

Σπιτικο και νοστιμο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ

November 19, 2016

ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Ολυμπία Κοντουλη

November 19, 2016

Ζεστο σπιτικο ψωμακι οτι καλυτερο!!!

Ευδοξία Τσαλταμπάση

November 19, 2016

Να συμπληρωθεί ότι δεν πρέπει να κάνει κανείς μόνο ένα! Το πρώτο πάντα όταν βγαίνει από τον φούρνο εξαφανίζεται σε δευτερόλεπτα!!!!
Καταπληκτικό!!!

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

October 26, 2016

yummi!

Ευαγγελία Παπαδημητρίου

October 24, 2016

Συγχαρητήρια για τη συνταγή !
Με 300γρ αλεύρι πειραματίζεται και 12χρονο παιδί ! Συγχαρητήρια Έλενα και για τη δοσολογία και τη λεπτομέρεια στη συνταγή !

All fields are required to submit a review.

Send this to friend