Μαρινάρα, σάλτσα από ντομάτα γενικής χρήσης
Μαρινάρα, σάλτσα από ντομάτα γενικής χρήσης

Μαρινάρα, σάλτσα από ντομάτα γενικής χρήσης

By arvanitis  ,   

July 14, 2016

Χρειάζεστε μία σάλτσα για πίτσα, μακαρόνια, ραβιόλια, ιταλικούς κεφτέδες, γαρίδες, κοτόπουλο και άλλες συνταγές; Σας αρκεί αυτή η, κατακόκκινη από ντομάτες, σάλτσα!

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 45 mins
  • Yields: 6-8 κούπες

Ingredients

6 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο

250 γρ ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια

3-4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

θυμάρι ή ρίγανη (2 κουταλάκια του γλυκού αν είναι φρέσκο, μισό κουταλάκι αν είναι ξερή)

βασιλικό (3-4 κουταλάκια του γλυκού φύλλα αν είναι φρέσκος, 1 κουταλάκι αν έχουμε ξερό)

1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

100 γραμμάρια κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια

1,5 κιλό ξεφλουδισμένες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη (προτείνουμε πομοντόρο)

μια κουτάλια της σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)

μια κουτάλια της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (και παραπάνω αν χρειαστεί)

λίγο χοντρό αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Directions

1Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις κάψει, μειώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και σοτάρουμε για 2 περίπου λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο (μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διαφανή).

2Προσθέτουμε το θυμάρι, το βασιλικό, το μαϊντανό και την πιπεριά.

3Τα μαγειρεύουμε για περίπου πέντε λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα.

4Προσθέτουμε σε αυτό το στάδιο την ντομάτα και το πιπέρι, και ρίχνουμε τη ζάχαρη από ψηλά σα βροχή (για να απλωθεί και να διαλυθεί ευκολότερα)

5Ανακατεύουμε λίγο και περιμένουμε μέχρι να πάρει βράση.

6Δοκιμάζουμε λίγο. Αν είναι ξινή προσθέτουμε μια κουτάλια της σούπας πελτέ ντομάτας και αν χρειαστεί περισσότερο.

7Χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

8Όταν πλησιάζει στο τελείωμα, ρίχνουμε το αλάτι για να αναδείξουμε τη γεύση.

9Σε αυτήν τη φάση η σάλτσα είναι έτοιμη. Θα έχει τραβήξει αρκετά από τα υγρά της και θα έχει πιο στερεά μορφή. Αν τη θέλουμε πιο βελούδινη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ραβδομπλέντερ.

Την αδειάζουμε ζέστη σε βάζο που μόλις αποστειρώσαμε και προσθέτουμε και λίγο επιπλέον λάδι για να μη χαλάσει. Φυλάσσεται στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.

00:00

1 Review

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

August 9, 2016

Η ΚΛΣΣΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ-ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ!ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΡΥΒΟΝΑΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ!

All fields are required to submit a review.

Send this to friend