Μούστος σπιτικός από ποικιλίες σταφυλιών
Μούστος σπιτικός από ποικιλίες σταφυλιών

Μούστος σπιτικός από ποικιλίες σταφυλιών

By Έλενα  ,   

October 1, 2016

Αφιερωμένο στη γιαγιά μου Ελένη, που κρατούσε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής σε οτιδήποτε!

  • Prep: 2 hrs 30 mins
  • Cook: 1 hr 30 mins
  • Yields: 3 λίτρα περίπου

Ingredients

7-8 κιλά σταφύλια (διάφορες ποικιλίες, κόκκινα και λευκά)

στάχτη ή χώμα λευκό

μια μεγάλη κατσαρόλα

Directions

Α' ΦΑΣΗ

1Κόβουμε τις ρώγες από τα σταφύλια και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για να τις πλύνουμε. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πολύ καλά από τα νερά τους.

2Εν συνέχεια τις βάζουμε σ´ένα σουρωτήρι κάτω από το οποίο έχουμε τοποθετήσει ένα μεγάλο μπολ και τις πιέζουμε με τα χέρια μας για να βγει ο χυμός τους. Την διαδικασία αυτή την κάνουμε σε δόσεις και με υπομονή.

3Προσοχή: χρειαζόμαστε μόνο τον χυμό των σταφυλιών και όχι την φλούδα και τα κουκούτσια.

Β' ΦΑΣΗ

1Τον χυμό που βγάλαμε τον περνάμε από σήτα και τον βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

2Μέσα σε ένα τουλπάνι βάζουμε την στάχτη ή το χώμα κοσκινισμένο (1 με 2 κουταλιές της σούπας για κάθε λίτρο μούστου), το κλείνουμε και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

3Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας (χωρίς καθυστέρηση, γιατί αν τον αφήσουμε τον μούστο θα αρχίσει να βράζει) και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που βγαίνει κατά τον βρασμό. Είμαστε πάνω από την κατσαρόλα για να προσέχουμε να μην χυθεί.

4Όταν σταματήσει ο αφρός και ενώ θα έχουν μείνει τα 3/5 περίπου του μούστου βγάζουμε το τουλπάνι και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη για να κάτσει το ίζημα.

Γ' ΦΑΣΗ

1Την επόμενη μέρα (το λιγότερο 12 ώρες) παίρνοντας σιγά σιγά με μια μικρή κουτάλα μούστο και προσπαθώντας να μην το ανακατέψουμε γεμίζουμε γυάλινα μπουκάλια και πετάμε το κατακάθι που θα έχει μείνει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας.

2Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα χωνί στο κάτω μέρος του οποίου έχουμε δέσει ένα τουλπάνι για να αποφύγουμε να πέσει κάποιο κατακάθι στο μπουκάλι.

Διατηρούμε τον "κομμένο" πια μούστο στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.

00:00

Nutrition Facts

Serving Size160g
Calories110
Sodium3mg
Potassium305mg
Protein1,1g
Sugar24,4g
Polyunsaturated Fat0,1g
Total Carbohydrates28,6g
Dietary Fiber1,1g

6 Reviews

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ

November 25, 2016

υπεροχη ιδεα για μουστοκουλουρα

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

November 22, 2016

cheers!

Γιώργος

November 18, 2016

Όχι όχι εννοούμε μούστο! Είναι σπιτικός και η φωτό είναι από το ένα μπουκάλι που φτιάξαμε. Για πετιμέζι χρειάζεται επιπλέον διαδικασία και γίνεται πολύ πιο πηχτό. Με αυτόν έγινε και η συνταγή με τα μουστοκούλουρα. Συνταγή της γιαγιάς της γυναίκας μου. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε…

Ρενα Μαραγκου

November 18, 2016

Mηπως εννοειτε πετιμεζι? Γιατι αυτο δεν ειναι μουστος!

Έλενα

October 2, 2016

Ευχαριστώ! Ότι έγραψα είναι αλήθεια.

Ευαγγελία Παπαδημητρίου

October 2, 2016

Τι όμορφο Έλενα !

All fields are required to submit a review.

Send this to friend