Ντολμαδάκια γιαλαντζί • Συνταγή • Masame.gr
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

By Έλενα  , , ,   

August 14, 2016

Ένα πιάτο που για πολλές νοικοκυρές είναι απλησίαστο λόγω του τυλίγματος του ντολμά. Ιδανικό είτε για ορεκτικό είτε για κυρίως πιάτο!

  • Prep: 40 mins
  • Cook: 50 mins
  • Yields: 60 ντολμαδάκια

Ingredients

60 αμπελόφυλλα και λίγα ακόμα για τον πάτο της κατσαρόλας

1 με 2 πατάτες κομμένες σε φέτες για τον πάτο της κατσαρόλας

2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1 μέτριο κολοκυθάκι τριμμένο στον τρίφτη

χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 με 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κουτάλια της σούπας πελτέ

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Directions

1Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Τα βυθίζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 4 λεπτά και κατόπιν τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Αυτά αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα.

2Αν βάλουμε φύλλα από βάζο, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

3Καθαρίζουμε το ρύζι και το βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για μια ώρα. Στη συνέχεια το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης καλά για να φύγει το άμυλο και το αφήνουμε να στραγγίξει. Το περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

4Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κολοκυθάκι.

5Ρίχνουμε το ρύζι και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό.

6Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει.

7Παίρνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα βάζοντας την γυαλιστερή πλευρά από κάτω (να μην την βλέπουμε) και βάζουμε μια κουτάλια από τη γέμιση. Τα σκεπάζουμε με το πάνω μέρος του φύλλου, κλείνουμε τα δυο πλαϊνά και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια σε ρόλο.

8Όσοι έχουν το ειδικό εργαλείο (ντολμαδοπαρασκευστή) μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά πιο εύκολα και γρήγορα.

9Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο με την ένωση προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο, στην οποία έχουμε στρώσει στον πάτο της τις φέτες πατάτας και από πάνω μερικά αμπελόφυλλα. Όταν τελειώσουμε με όλα τα ντολμαδάκια περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βαζουμε από πάνω ένα πιάτο και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει.

10Σιγοβράζουμε για μισή ώρα με 40 λεπτά έως ότου σωθεί το νερό.

00:00

Nutrition Facts

Serving Size25gr
Calories58
Sodium119mg
Potassium53mg
Protein0,7gr
Sugar0,5gr
Total Fat3,5gr
Total Carbohydrates6,4gr

4 Reviews

Ευαγγελία Παπαδημητρίου

October 15, 2016

Χωρίς γλουτένη

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

August 17, 2016

ΕΧΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ,ΠΑΩ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ…

Ευαγγελία Παπαδημητρίου

August 14, 2016

Έξυπνο τιπ η πατάτα για τον πάτο !

Ολγα Ζηνδρα

August 14, 2016

Τρέχει σαλάκι…. Είναι το μοναδικό πιάτο που δεν έχω τολμήσει να το μαγειρέψω ποτέ . Ευχαριστώ Έλενα θα το προσπαθήσω ♥

All fields are required to submit a review.

Send this to friend