Σεφουκλωτή (σεφκλωτή) Νάξου
Σεφουκλωτή (σεφκλωτή) Νάξου

Σεφουκλωτή (σεφκλωτή) Νάξου

By arvanitis  , ,   ,

August 19, 2016

Η παραδοσιακή συνταγή της Νάξου, η οποία εμφανίζεται με πολλές παραλλαγές. Πίτα με χόρτα και μυρωδικά, συνοδευόμενη από μυρωδάτο μέλι θυμαριού!

  • Prep: 2 hrs
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 16 κομμάτια

Ingredients

ΓΕΜΙΣΗ

1 κιλό σέσκουλα καθαρισμένα

ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

ένα ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

ένα ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα

μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

τρία φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

ένα φλιτζάνι ρύζι γλασέ

200 γραμμάρια σταφίδες μαύρες (ή 250 γρ ξανθές)

μισό φλιτζάνι νερό

αλάτι και πιπέρι

ΦΥΛΛΟ

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό

μία κουταλιά της σούπας ξύδι

λίγο αλάτι

ΤΕΛΕΙΩΜΑ

λίγη ζάχαρη

μέλι (θυμαρίσιο κατά προτίμηση)

κανέλα

Directions

ΦΥΛΛΟ

1Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί το λάδι, το νερό, το ξίδι και το αλάτι και αναμειγνύουμε. Θέλουμε μια σφιχτή ζύμη όποτε ρίχνουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.

2Αφού γίνει ένα μίγμα, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί (δε θα φουσκώσει ιδιαίτερα, γιατί δεν έχει μαγιά) για περίπου μιάμιση ώρα.

ΓΕΜΙΣΗ

1Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε πρώτα τα κρεμμύδια.

2Μόλις αρχίσουν να ξανθαίνουν, ρίχνουμε τα μυρωδικά και τα σέσκουλα και ανακατεύουμε για δυο λεπτά.

3Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε., ανακατεύουμε πάλι και ρίχνουμε το νερό. Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά.

4Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες (τις οποίες τις αφήσαμε για 4-5 λεπτά σε νερό για να φουσκώσουν λίγο).

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

1Σε αλευρωμένο πάγκο, χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα, και την ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα που να καλύπτουν το ταψί μας.

2Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Λαδώνουμε πάλι και απλώνουμε το δεύτερο.

3Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

4Απλώνουμε το τρίτο φύλλο, λαδώνουμε και τελειώνουμε με το τέταρτο. Αυτό το λαδώνουμε ελαφρώς.

5Τυλίγουμε τα περισσεύματα από τα φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού και τη χαράζουμε.

6Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς την πίτα μας για 40-60 λεπτά (ώσπου να πάρει χρώμα).

7Στο σερβίρισμα ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο μέλι και ελάχιστη κανέλα.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

1Αντί σέσκουλα μπορούμε να βάλουμε σπανάκι.

2Αντί μυρώνια βάζουμε δυόσμο.

3Στη ζύμη, μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα του για πιο μυρωδάτη γεύση.

Η παραδοσιακή αυτή συνταγή της Νάξου προέρχεται από ένα ξεχαρβαλωμένο τεφτέρι της προγιαγιάς μου, που χρονολογείται πριν από το 1912! Διαβάστε το άρθρο μας για τη Νάξο εδώ!

00:00

Nutrition Facts

Serving Size176gr
Calories343
Sodium365mg
Potassium548mg
Protein6,5gr
Sugar12,4gr
Total Fat13.5gr
Saturated Fat2gr
Total Carbohydrates53gr
Dietary Fiber3,5gr

3 Reviews

Ειρηνη Κληρονομου

March 20, 2017

Απίθανη!

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

August 22, 2016

delicious!

Ευαγγελία Παπαδημητρίου

August 19, 2016

Τέλεια , να δούμε πότε θα μπορέσω να φιάξω και γω .

All fields are required to submit a review.

Send this to friend