Φάβα Σαντορίνης με βελούδινη υφή
Φάβα Σαντορίνης με βελούδινη υφή

Φάβα Σαντορίνης με βελούδινη υφή

By ΑΡΤΕΜΙΑ ΔΡΟΣΟΥ  , , , , ,   

March 29, 2017

Η παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης σε μία εύκολη συνταγή με βελούδινο αποτέλεσμα που θα τη λατρέψετε είτε σαν πιάτο είτε σαν ντιπ

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 1 hr 45 mins
  • Yields: 4 μεριδες

Ingredients

1½ φλιτζ. τσαγιού φάβα

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο + 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ

100 ml ελαιόλαδο

χυμός λεμονιού (όσο μας αρέσει)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Directions

1Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 6 φλιτζ. τσαγιού νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε.

2Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα, να μην ξεχωρίζουν οι κόκκοι της και να έχει χυλώσει, έχοντας απορροφήσει όλο το νερό.

3Οταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αρκετό αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές. Για πιο φίνο αποτέλεσμα, την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

4Γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Στη Σαντορίνη το κρεμμύδι, με το οποίο συνήθως γαρνίρουμε τη φάβα, τσιγαρίζεται σε λάδι.

Photo Credit: jl_sassafras Flickr via Compfight cc

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Send this to friend