Αυτούδια ή Βαλάνες Λήμνου με πετιμέζι τριμμένο τυρί Μελίχλωρο και φρέσκια ψιλοκομμένη Ματζουράνα

By Nikos Αggis  , , ,   , , ,

March 12, 2017

Παραδοσιακά σπιτικά χειροποίητα ζυμαρικά Λήμνου

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 10 mins
  • Yields: 2 μερίδες

Ingredients

Αλεύρι κίτρινο Λήμνου 200γρ.

Ελαιόλαδο 1 κουταλιά σούπας

Αλάτι 1/2 κουταλιά σούπας

Χλιαρό νερό 120ml

Ψιλοκομμένη φρέσκια ματζουράνα 1 κουταλιά σούπας

Πετιμέζι 2 με 3 κουταλιές σούπας

Directions

1Ανακατεύουμε τα πρώτα 5 υλικά, αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί.

2Την χωρίζουμε στα 4 και πλάθουμε κορδόνια, τα κόβουμε ανά 2 εκατοστά και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.

3Σε βραστό αλατόνερο τα ρίχνουμε μέσα να βράσουν 5 λεπτά, τα βγάζουμε απο την βράση με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ζεστό τηγάνι με ελαιόλαδο για να τα σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατευοντάς τα.

4Τα σερβίρουμε στο πιάτο ζεστά και ρίχνουμε απο πάνω πετιμέζι περίπου 2 μέ 3 κουταλιές της σούπας τρίβουμε τυρί Μελίχλωρο και λίγη φρέσκια ψιλοκομμένη ματζουράνα.

Τα σπιτικά ζυμαρικά ήταν βασική σοδειά για το νοικοκυριό της Λήμνου. Φλομάρια, βαλάνες, φιογκάκια ή αυτούδια, αποτελούσαν πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα, καθώς και συμπλήρωμα σε κρέας, πουλερικά ή κυνήγι. Η συνταγή όπως και το πιάτο συμμετείχαν στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης Detrop 2017 στην κατηγορία "Traditional Greek Dish" με διαγωνιζόμενη την Νικολαίδου Σωτηρία.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Send this to friend