Christmas cake από κυπριακή συνταγή
Christmas cake από κυπριακή συνταγή

Christmas cake από κυπριακή συνταγή

By Κάτια    ,

November 29, 2016

Ένα πεντανόστιμο κέικ, που στην Κύπρο το φτιάχνουν για τις γιορτινές των Χριστουγέννων ημέρες, με αρκετές ημέρες υπομονής, αλλά με υπέροχο αποτέλεσμα!

  • Prep: 20 hrs
  • Cook: 1 hr 25 mins

Ingredients

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

2 κούπες αλεύρι

για όλες της χρήσης κοσκινισμένο

2 κούπες φαρίνα κοσκινισμένο

2 κουταλάκια του γλυκού σόδα

4 αυγά

250 γρ βούτυρο ανάλατο

1/2 κούπα κρασί γλυκό

1/2 κούπα κονιάκ

1 κούπα νερό

2 κούπες ζάχαρη μαύρη

2 κουταλάκια κανέλα,

2 κουταλάκια γαρίφαλο αλεσμένο

2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο

3 κούπες γλυκά του κουταλιού πλυμένα καλά, στραγγισμένα και κομμένα κομματάκια (περγαμόντο, σύκο, καρπούζι, καρυδάκι, κυδώνι, κεράσι)

ξύσμα από ένα πορτοκαλί

ξύσμα από ένα λεμόνι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ

50 γρ. βουτυρο

400 γρ. ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές σούπας φυσικός χυμός λεμόνι (σουρωμένος)

3 κουταλιές της σούπας νερό

Directions

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

12 ημέρες πριν φτιάξουμε το κέικ πλένουμε πολύ καλά τα γλυκά μας (ότι γλυκό έχουμε, αλλά 2-3 διαφορετικά τουλάχιστον), τα κόβουμε κομματάκια και τα βάζουμε στο τρυπητό.

2Tα ξαναπλένουμε πολύ καλά για να φύγει το πολύ σιρόπι και τα αφήνουμε στο τρυπητό με ένα βαθουλό πιάτο από κάτω για να στραγγίξουν. Τα ξεχνάμε για δυο μέρες.

3Σε ένα κατσαρολάκι κόβουμε το βούτυρο κομματάκια, αφού το αφήσαμε έξω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κανένα δίωρο, και προσθέτουμε το νερό το κρασί και το κονιάκ. Τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου λιώσει το βούτυρο. Τα θέλουμε χλιαρά προς κρύα όταν τα χρησιμοποιήσουμε.

4Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ να γίνουν κρέμα.

5Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα ξύσματα, το μίγμα από το κατσαρολάκι, την σόδα και κουταλιά κουταλιά τα κοσκινισμένα αλεύρια (συνεχίζοντας να χτυπάμε το μίγμα).

6Τελευταία βάζουμε τα γλυκά του κουταλιού, τα οποία πρώτα έχουμε ανακατέψει με μια κουταλιά αλεύρι.

7Βάζουμε το μίγμα σε ταψί στρογγυλό που ανοίγει στο πλάι το οποίο έχουμε αλείψει με ηλιέλαιο γύρω γύρω και απλώσει λαδόκολλα στον πάτο και στα πλαϊνά.

8Το ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα.

9Το αφήνουμε να κρυώσει και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Δεν θα ψηλώσει πολύ σαν κέικ λόγω των γλυκών του κουταλιού.

10Την επόμενη μέρα με ένα πινέλο και για τρεις μέρες το ποτίζουμε με λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι ή αμαρέτο.

11Μπορείτε να φτιάξετε μια ζαχαρόπαστα αφού το αφήσετε 2 μέρες να στεγνώσει από το λικέρ η να το πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.

ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ

1Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 200 γρ ζάχαρη, το βούτυρο, το νερό και τον χυμό λεμονιού.

2Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

3Όταν το βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς.

4Όταν το μίγμα γίνει πολύ πηχτό τότε θα χρειαστεί να το ζυμώνουμε και αναλόγως ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή ζάχαρη επιπλέον.

5Την βάζουμε σε μια μεμβράνη και αν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε αμέσως απλώς αφήνουμε να περάσουν περίπου 20 λεπτά αλλιώς, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο και όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε την βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων.

6Μπορούμε να την χρωματίσουμε βάζοντας λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας.

7Κατόπιν την πλάθουμε με τα χέρια μας για να ομοιογενοποιηθεί το χρώμα.

Για να κολλήσει η ζαχαρόπαστα, μπορείτε να βάλετε μαρμελάδα βερίκοκο λίγο ρευστή όχι νερουλή και μετά απλώστε την ζαχαρόπαστα.

Το κέικ μπορεί να κοπεί μια βδομάδα μετά, αν είναι καλυμμένο με ζαχαρόπαστα και δυο μέρες μετά, αφού έχει ποτιστεί για τελευταία φορά χωρίς την ζαχαρόπαστα.

00:00

7 Reviews

GEORGIA VETSOU

December 2, 2016

φαίνεται γευστικότατη θα την φτιάξω

Μιλένα Νικολοπούλου

December 1, 2016

το δοκίμασα πριν δυο χρόνια (δεν ξέρω αν ήταν η ίδια συνταγή) από μια αγαπημένη φίλη!!! ΔΕΝ υπάρχει λέμε!!!!

ΖΩΗ ΜΑΡΑΒΕΛΑ

December 1, 2016

δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσο καιρο εψαχνα την συνταγη ευγε

Δεσποινα Χορταρα

November 30, 2016

τελαια ! ευχαριστω

ΝΑΝΤΖΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

November 30, 2016

Πολλα αρωματα,κατι ξεχωριστο,ξεφευγει απο τα συνηθισμενα κεικ!

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

November 29, 2016

και πανω π κουραστηκα ν ακουω…παλι τα ιδια κεικ ρε μαμα???βγαζουν κ γλωσσα καταλαβες Κατια μ?ευχαριστω πολυ!!!!

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

November 29, 2016

ωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!κι εψαχνα ενα κεικ διαφορετικο!βαρεθηκαν τα παιδακια μ,ολο τα ιδια κ τα ιδια!ευχαριστω ταμαλα!

All fields are required to submit a review.

Send this to friend