Κριθαράκι με γαρίδες

By Milena Nikolopoulou  , ,   

February 27, 2017

Σχετικά εύκολη συνταγή που συνδυάζει ένα κλασσικό ζυμαρικό το κριθαράκι με ένα δημοφιλές μαλάκιο τις γαρίδες. Σερβίρεται ζεστή και μπορεί να γίνει αρκετά καυτερή ή όχι ανάλογα με την προτίμησή μας. Εξαίρετικός ουζομεζές αλλά και πρώτο πιάτο.

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 4 μερίδες

Ingredients

400 gr γαρίδες Νο 2-3 (εδώ χρησιμοποιήθηκαν κατεψυγμένες)

400 gr κριθαράκι χονδρό ή μέτριο

3 κρεμμυδάκια φρέσκα (μόνο το λευκό)

3 κουταλιές σούπας συμπυκνωμένη ντομάτα

1 σφηνάκι ούζο

3 κουταλιές σούπας λάδι (ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο)

1 κούπα μαϊντανό φρέσκο χονδροκομμένο με το χέρι

1 φύλλο ξηρό δάφνης

μια πρέζα τριμμένο σαφράν

Χυμός λεμόνι

1 πιπερίτσα καυτερή (προαιρετικά)

Αλάτι και μια πρέζα χοντρό αλάτι

Πιπέρι

Directions

1Βάζουμε να πάρει βράση 1.5 L νερό, προσθέτουμε το θαλασσινό αλάτι και το φύλλο δάφνης και βάζουμε τις γαρίδες αποψυγμένες (ακόμα και όχι τελείως) αφήνουμε 3-4 λεπτά να αλλάξουν χρώμα (να γίνουν ροζ) και αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα.

2Αφήνουμε να πάρει δυο βράσεις ακόμα το υγρό και αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρώντας το φύλλο δάφνης. Αφήνουμε να κρυώσουν οι γαρίδες και καθαρίζουμε.

3Αφαιρούμε το κέλυφος αφήνοντας την ουρά, και αν είναι δυνατόν τα κεφάλια, καθαρίζουμε επίσης με οδοντογλυφίδα το εντεράκι –για να μην πικρίζει.

4Σε φαρδύ βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή αντίστοιχο σκεύος βάζουμε το λάδι να κάψει λίγο. Ρίχνουμε εάν θέλουμε την καυτερή πιπερίτσα και δίνουμε άρωμα και γεύση στο λάδι γυρίζοντας κάποιες φορές και αφαιρούμε.

5Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά έως ότου γίνει «χρυσό».

6Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλικομμένο και την ντομάτα ανακατεύοντας συνέχεια και σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί (σε 1 λεπτό περίπου) ρίχνουμε σταδιακά με κουτάλα σούπας το ζωμό από τις γαρίδες που έχουμε κρατήσει και τον διατηρούμε ζεστό.

7Προσθέτουμε το σαφράν και αναδεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε ζωμό όταν χρειάζεται ώστε να μη στεγνώσει το κριθαράκι (αν χρειαστεί παραπάνω ζωμό έχω έτοιμο ζεστό νερό). Όταν το κριθαράκι είναι al dente (εξαρτάται από τη μάρκα) περίπου 12 λεπτά, και διατηρώντας το πάντα με υγρά προσθέτουμε το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και τέλος σβήνοντας το μάτι τοποθετούμε τις γαρίδες με προσοχή. Δεν ανακατεύουμε πλέον απλά ανακινούμε το σκεύος για να μη διαλυθούν οι γαρίδες μας.

8Αποσύρουμε από το ζεστό μάτι και σκεπάζουμε για 3 λεπτά με καθαρή πετσέτα.

9Σερβίρουμε ζεστό τελειώνοντας με μαϊντανό φρέσκο και λεμόνι.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Send this to friend