Λαγάνα παραδοσιακή με μέλι και ταχίνι
Λαγάνα παραδοσιακή με μέλι και ταχίνι

Λαγάνα παραδοσιακή με μέλι και ταχίνι

By arvanitis  ,   ,

February 26, 2017

Νοστιμότατη, παραδοσιακή λαγάνα, από την Κρήτη, νηστίσιμη μιας και δεν έχει λάδι. Όχι μόνο για την Καθαρά Δευτέρα... από το φίλο μας Νικόλα Μαρινάκη

  • Prep: 1 hr 30 mins
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 2 λαγάνες

Ingredients

2 κούπες χλιαρό νερό

1 κουταλιά σούπας μέλι

3 κουταλιές σούπας ταχίνι

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

20 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γραμμάρια)

600 γρ αλεύρι ζυμωτό (ή μίξη σκληρού με ολικής ή καλαμποκάλευρου)

1 ακόμα κούπα χλιαρό νερο

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή πετιμέζι

Σουσάμι

Directions

1Βάζουμε σε μικρό μπολ μια κούπα χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Όταν διαλυθούν προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας αλεύρι, ξανανακατεύουμε ελαφρώς και το σκεπάζουμε για λίγα λεπτά (15-30) μέχρι να δούμε ότι έχει αφρίσει.

2Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ βάζουμε μια κούπα χλιαρό νερο, το ταχίνι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν καλά. Προσθετουμε το προηγούμενο μίγμα, το αλατι, το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια ζύμη.

3Ζυμώνουμε το ζυμάρι διπλώνοντας το και πατώντας το, μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μπολ και να γίνει ελαστική.

4Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί (αυτό παίρνει απο 30-60 λεπτά).

5Όταν δούμε να είναι έτοιμη, ανάβουμε στις αντιστάσεις το φούρνο, στους 200 βαθμούς.

6Στρώνουμε σε δυο ταψιά αντικολλητικό χαρτί.

7Πιέζουμε τη ζύμη μας να φύγει ο αέρας και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Απλώνουμε το ζυμάρι στα ταψιά, και το απλώνουμε σε οβάλ σχήμα (για το παραδοσιακό της σχήμα), λεπτή και όχι παχιά.

8Σε μια κούπα χλιαρό νερο, διαλύουμε 1 κουταλακι του γλυκού μέλι ή πετιμέζι και περνάμε με ένα πινέλο τις λαγάνες.

9Με τα δάχτυλά μας, κάνουμε μικρές λακουβιτσες σε όλη την επιφάνειά τους.

10Πασπαλίζουμε με σουσάμι (μπορείτε να προσθέσετε επίσης μαυροκούκι ή δεντρολίβανο ή ρίγανη)

11Βάζουμε στο φούρνο ένα πυρίμαχο μικρό σκεύος με νερό μαζί τα ταψιά.

12Ψήνουμε στη μεσαία σχαρα για περίπου 25-35 λεπτά.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Send this to friend