Μελομακάρονα της κυρίας Ντίνας
Μελομακάρονα της κυρίας Ντίνας

Μελομακάρονα της κυρίας Ντίνας

By Κάτια  , ,   ,

December 8, 2016

Το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο γλυκάκι...

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 80 περίπου τεμάχια

Ingredients

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

3 κούπες λάδι (ιδανικά 2 κούπες ηλιέλαιο και 1 κούπα ελαιόλαδο)

1 κούπα ζάχαρη

9 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

¾ του κουταλιού του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

½ κούπα χυμό πορτοκάλι

½ κούπα κονιάκ

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κουταλάκι και λίγο παραπάνω υγρή βανίλια

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 κούπες μέλι

2 κούπες νερό

3 κούπες ζάχαρη

1 πορτοκάλι κομμένο στα δυο

3 ξυλάκια κανέλας

4 γαρίφαλα ολόκληρα

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

1 κούπα από καρύδιά και αμύγδαλα χοντροκομμένα

μέλι

Directions

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

1Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και την σόδα.

2Στην συνεχεία παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και την ζάχαρη και με ένα σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

3Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την υγρή βανίλια, την κανέλα και το γαρίφαλο (σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε αφού δοκιμάσουμε το υγρό μείγμα μας αν θέλουμε κάποιο από τα μπαχαρικά που βάλαμε σε πιο έντονο βαθμό.

4Στο υγρό μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το baking powder και την σόδα.

5Ανακατεύουμε, δεν ζυμώνουμε, θέλουμε το αλεύρι μας να ρουφήξει τα υγρά.

6Θα γίνει μια ζύμη ελαστική και λαδερή να μην κολλάει στα χεριά μας αλλά και να μην είναι σφιχτή.

7Πλάθουμε τα μελομακάρονα περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα και τα τρυπούμε με ένα πιρούνι για να τα βοηθήσουμε να τραβήξουν το σιρόπι.

8Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς στον αέρα στην μεσαία σχάρα του φούρνου ένα ένα ταψί για περίπου 20-25 λεπτά.

9Αφού τα ψήσουμε όλα τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά.

ΣΙΡΟΠΙ

1Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι, αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 7-10 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε το μέλι ανακατεύουμε και αφαιρούμε το πορτοκάλι, τα γαρίφαλα και την κανέλα.

2Ρίχνουμε στο καυτό σιρόπι τα μελομακάρονα και ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε τα αφήνουμε στο σιρόπι.

3Τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με καρυδιά και αμύγδαλα χοντροαλεσμένα.

00:00

Nutrition Facts

Serving Size34g
Calories134
Sodium17mg
Potassium32mg
Protein1,5g
Sugar2,7g
Total Fat8g
Saturated Fat1g
Total Carbohydrates13,5g

1 Review

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

December 8, 2016

επιτελους!!!μελομακαρονα π μια π τα εφτιαξα και μια π βρηκα τα καρυδια!ευγε!!!

All fields are required to submit a review.

Send this to friend