Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

By Έλενα  ,   , ,

December 18, 2016

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και να είστε σίγουροι πως θα έχετε τα καλύτερα μελομακάρονα που έχετε φάει ποτέ! Να σπάει η σοκολάτα σε κάθε δαγκωματιά και να συναντάει το τέλεια σιροπιασμένο και μαζί ελαφρώς τραγανό μελομακάρονο, είναι απόλαυση!

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 35 mins
  • Yields: 60 κομμάτια

Ingredients

ΣΙΡΟΠΙ

800 g ζάχαρη κρυσταλλική

2 κανέλες

3 γαρίφαλα 

150 γρ μέλι

φλούδα από 1 πορτοκάλι 

500 γρ νερό


ΖΥΜΗ

ξύσμα πορτοκαλιού 2 πορτοκαλιών

500 g ηλιέλαιο

50 g κονιάκ

60 g ζάχαρη άχνη

250 g χυμός πορτοκαλιού σουρωμένος

100 g καρύδια σε σκόνη

3 g μοσχοκάρυδο

6 g κανέλα σε σκόνη

3 γρ γαρίφαλο

6 γρ σόδα

15 g μπέικιν πάουντερ

800 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ σιμιγδάλι ψιλό

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

750 γρ κουβερτούρα 72% κακάο τεμαχισμένη

125 γρ κουβερτούρα γάλακτος τεμαχισμένη

1/2 κουταλιά του γλυκού βούτυρο

ΣΤΟΛΙΣΜΑ

100 g καρύδια, αλεσμένα

Directions

ΣΙΡΟΠΙ

1Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

2Από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το αφήνουμε για 2-3 λεπτά.

3Το κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

ΖΥΜΗ

1Αφαιρούμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια με έναν τρίφτη και στη συνέχεια τα στύβουμε, για να πάρουμε τον χυμό τους.

2Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

3Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε.

4Αναμειγνύουμε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα σε σκόνη, το γαρίφαλο, την σόδα, το μπέικιν πάουντερ μαζί με το αλεύρι και το σιμιγδάλι και τα προσθέτουμε στη λεκάνη. Ανακατεύουμε με τα χέρια με απαλές κινήσεις, χωρίς ιδιαίτερο ζύμωμα, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Το μείγμα θα πρέπει να είναι υδαρές και το ηλιέλαιο να γυαλίζει.

5Πλάθουμε 30 γρ για κάθε μελομακάρονο (ελάχιστα στο χέρι, για να μην στεγνώσει). Τα κάνουμε σε σχήμα οβάλ ή στρογγυλό και τα τρυπάμε με το πιρούνι για να τα βοηθήσουμε να απορροφηθεί το σιρόπι.

6Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 190°C για 30-35 λεπτά στις αντιστάσεις.

7Μόλις είναι έτοιμα τα μελομακάρονα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το σιρόπι έχει κρυώσει. Αφού ψηθούν, τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα πορτοκαλιού, τις κανέλες και τα γαρίφαλα, για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

8Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου με ένα ταψί από κάτω, για να στραγγίσουν το περιττό σιρόπι. Στη συνέχεια και ενώ έχουν περάσει 2 με 3 ώρες ετοιμάζουμε την σοκολάτα.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

1Σε μπεν μαρί (σε ένα κατσαρολάκι γεμίζουμε 1/3 νερό και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και επάνω του βάζουμε μεταλλικό μπολ ώστε να εφάπτεται και να μη δραπετεύουν οι υδρατμοί) ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και το βούτυρο. Την αφήνουμε να λιώσει, ανακατεύοντας σταδιακά με μία μαρίζ από σιλικόνη. Μόλις γίνει αρκετά ρευστή (όχι σα ρόφημα), μειώνουμε στο χαμηλότερο τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

2Βουτάμε μέσα ένα ένα τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να στεγνώσει η σοκολάτα έξω για αρκετές ώρες ή τα βάζουμε στο ψυγείο για πιο γρήγορα, σε μεταλλικό κουτί.

Επειδή η θερμοκρασία του σιροπιού ανεβαίνει κάθε φορά που βάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα, με το που τελειώνουμε το σιρόπιασμα κάθε ταψιού και βάζουμε στον φούρνο το επόμενο, τοποθετούμε το σιρόπι στο ψυγείο για να ρίξουμε ξανά την θερμοκρασία.

00:00

Nutrition Facts

Serving Size61g
Calories278
Sodium39mg
Potassium114mg
Protein3g
Cholesterol3mg
Sugar24g
Total Fat13,5g
Saturated Fat4g
Total Carbohydrates37g
Dietary Fiber1g

5 Reviews

Κατερινα

December 21, 2016

Ειναι εξαιρετικα!!Μπραβο Ελενα!!!

σαξωνης δημητρης

December 18, 2016

Παιδια τα δοκιμασαμε ολη η οικογενεια ειναι φοβερα τα σοκολατενια απαιχτα μπραβο!!!!!!

Μεγκυ

December 18, 2016

Απιστευτα….κ επειδη εγω δ θα τα πετυχω θα βαλω τη μαμα μου να τα φτιάξει….αλλα πραγματικα δ μπορεις να φας μονο ενα.

μαρια ειρηνη γιωτη

December 18, 2016

σας ευχαριστω για τη συνταγη ευτυχως την ειδα το πρωι πριν κανω τα δικα μου δεν την αλλαζω πια μπραβο ελενα

Ι ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΥ

December 18, 2016

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ..

All fields are required to submit a review.

Send this to friend