Αρωματικό λάδι για σαλάτες
Αρωματικό λάδι για σαλάτες

Αρωματικό λάδι για σαλάτες (6 συνταγές)

By arvanitis    

October 27, 2016

Ελαιόλαδο και μυρωδικά η χώρα μας τα έχει σε υψηλή ποσότητα και ποιότητα. Τι καλύτερο λοιπόν από έναν συνδυασμό αυτών; Φτιάχνουμε μόνοι μας εύκολα αρωματισμένο ελαιόλαδο για να περιχύνουμε με αυτό τις σαλάτες μας!

  • Prep: 10 mins

Ingredients

500ml αγνό ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα

κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης

κλαδάκια φρέσκου θυμαριού

κλαδάκια φρέσκου μαϊντανού

αλάτι χοντρό

μπούκοβο

κάππαρη

κόκκους μαύρου πιπεριού

κόκκους πολύχρωμου πιπεριού

λιαστές ντομάτες

ξύσμα/φλούδα από ένα λεμόνι

πιπεριές τσίλι

Directions

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1Θα χρειαστείτε γυάλινα μπουκάλια, τα οποία θα έχετε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά! Επιπλέον θα πρέπει να κλείνουν ερμητικά.

2Τα φρέσκα βότανα και μυρωδικά, θα πρέπει να έχουν πλυθεί καλά κάτω από κρύο νερό. Επιπλέον τα στεγνώνουμε όσο μπορούμε καλύτερα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

3Η διαδικασία είναι απλή: ρίχνουμε στο μπουκάλι τα μυρωδικά και μετά σιγά σιγά το ελαιόλαδο.

4Αφού φτιάξουμε το λάδι, το φυλάμε σε σκοτεινό μέρος (πχ ντουλάπι) για 2-3 εβδομάδες πριν το ανοίξουμε. Την πρώτη εβδομάδα το ανακινούμε ελαφρώς.

5Αφού ανοιχτεί, καλό είναι να βγάλουμε τα αρωματικά. Συνήθως χρησιμοποιούμε ένα τούλι και μεταφέρουμε το λάδι σε άλλο μπουκάλι. Τα αρωματικά, αν μείνουν ενδέχεται να μουχλιάσουν.

6Τα λαδάκια μπορούν να μείνουν με αναλλοίωτη τη γεύση τους, μέχρι και 6 μήνες.

7Οι συνταγές που ακολουθούν ταιριάζουν εκπληκτικά με χωριάτικες σαλάτες, ντάκο ή απλό άλλειμα σε ψημένο ψωμί.

ΑΠΑΛΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

12 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη

21 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού

31 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι

ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

12 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη

21 κλαδάκι φρέσκου θυμαριού

31 κουταλιά της σούπας κόκκους πολύχρωμου πιπεριού

41 πιπερίτσα τσίλι

51 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι

ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

11 κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης

21 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού

31 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι

4Φλούδα από ένα λεμόνι (όχι το λευκό μέρος)

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

13 λιαστές ντομάτες

21 κουταλιά της σούπας κάππαρη (την έχουμε πλύνει και στεγνώσει πριν)

31 κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης

41 κουταλιά της σούπας κόκκους πολύχρωμου πιπεριού

51 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο

62 πιπερίτσες τσίλι

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ

12 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη

21 κλαδάκι φρέσκου θυμαριού

31 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού

41 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι

5λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

6λίγο ξύσμα από λεμόνι

ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

12 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη

21 κλαδάκι φρέσκου θυμαριού

31 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού

41 κουταλιά της σούπας κάππαρη (την έχουμε πλύνει και στεγνώσει πριν)

5λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

6μία σκελίδα σκόρδο ολόκληρη καλά πλυμένη και καθαρισμένη

71 πιπερίτσα τσίλι

00:00

3 Reviews

Θεοδόσης Μιρμιρογλου

November 15, 2016

Πολύ πολύ ιδιαίτερο …
Ευχαριστούμε πολύ ….

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ

November 15, 2016

Υπέροχο!!!!!!

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

November 11, 2016

μμμμ.ενδιαφερον αρθρο

All fields are required to submit a review.

Send this to friend