Πανετόνε ιταλικό με πούλπα πορτοκαλιού • Συνταγή • Masame.gr
Πανεττόνε ιταλικό με πούλπα πορτοκαλιού
Πανεττόνε ιταλικό με πούλπα πορτοκαλιού

Πανετόνε ιταλικό με πούλπα πορτοκαλιού

By arvanitis  , ,   , , ,

December 14, 2016

Το πασίγνωστο και πεντανόστιμο χριστουγεννιάτικο κέικ, από το Μιλάνο. Ένα από τα πιο δύσκολα και υπομονετικά γλυκά! Η συνταγή είναι από Ιταλίδα γιαγιά μίας φίλης του site μας, την Alessandra. Ευτυχώς δε χρειάστηκε να το φτιάξω αλλά μόνο να το φάω...

  • Prep: 16 hrs
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 12 μερίδες

Ingredients

ΠΡΟΖΥΜΙ (BIGA)

70 γρ αλεύρι σκληρό

40 ml χλιαρό νερό

8 γρ φρέσκια μαγιά

μισό κουταλάκι μέλι

ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

250 γρ αλεύρι Μανιτόμπα (ή 160 γρ σκληρό & 90 γρ για όλες τις χρήσεις)

65 γρ από το προζύμι

125 γρ χλιαρό νερό

70 γρ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου

60 γρ ζάχαρη

50 γρ κρόκοι αυγών (γύρω στα 3 αυγά)

2 γρ μέλι

ΠΟΥΛΠΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

100 γρ πορτοκάλια (ή μανταρίνια ή άλλο εσπεριδοειδές που επιθυμείτε)

50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ

60 γρ αλεύρι Μανιτόμπα (ή 50 γρ σκληρό & 10 γρ για όλες τις χρήσεις)

50 γρ ζάχαρη

45 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ κρόκοι αυγών (περίπου 3 αυγά)

1 πρέζα αλάτι

15 γρ μέλι

τους σπόρους από ένα λωβό βανίλιας ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

160 γρ σταφίδες ξανθές στραγγισμένες (σουλτανίνα) (τις είχαμε αφήσει για λίγη ώρα σε λίγο χυμό πορτοκαλιού να φουσκώσουν)

100 γρ φρούτα γλασέ εσπεριδοειδών

100 γρ από την πούλπα (αλλιώς ακόμα 120 γρ γλασέ φρούτα διαλυμένα)

ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού

Directions

ΠΡΟΖΥΜΙ (BIGA)

1Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα υλικά μας.

2Δουλεύουμε τη ζύμη λίγο με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία.

3Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου (25-35 βαθμοί) για περίπου 2 ώρες.

ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

1Σε μπολ ενοποιούμε τη ζάχαρη, το μέλι και το χλιαρό (προς ζεστό) νερό.

2Μόλις λιώσει η ζάχαρη το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ (με το "Κ" εξάρτημα) μαζί με το αλεύρι και χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

3Σταματάμε, ρίχνουμε το προζύμι και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά.

4Σε μπολ χτυπάμε το βούτυρο με έναν αυγοδάρτη.

5Ρίχνουμε ένα ένα τους κρόκους, χτυπώντας ενδιάμεσα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

6Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το μίγμα με το βούτυρο στο μίξερ και για λίγο χτυπάμε σε δυνατή λειτουργία.

7Ξεκολλάμε από τα τοιχώματα και το "Κ" και ξαναχτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα (4+ λεπτά) μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη, να ξεκολλάει και να έχει ελαστική υφή (να έχει απορροφηθεί όλο το βούτυρο).

8Βγάζουμε τη ζύμη σε λεία επιφάνεια και με απαλές κινήσεις τη φτιάχνουμε σε μπάλα. Την τοποθετούμε σε μπολ και τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου (25-35 βαθμοί) για 12 ώρες (πρέπει να τριπλασιαστεί σε όγκο).

ΠΟΥΛΠΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

1Πλένουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τα πορτοκάλια. Αφαιρούμε κοτσάνια και ότι άσχημο από τη φλούδα τους.

2Τα κόβουμε οριζόντια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Έπειτα τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.

3Τα βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι με τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί (θα γίνει σα σιρόπι) ανακατεύοντας που και που.

4Το βάζουμε στο μάτι, σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30-35 λεπτά να βράσουν λίγο.

5Μόλις κρυώσουν τα διαλύουμε σε πούλπα με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ

1Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά (μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι).

2Σταματάμε, προσθέτουμε το μέλι, τους κόκκους βανίλιας το εκχύλισμα πορτοκαλιού και την πούλπα.

3Σε μπολ χτυπάμε το βούτυρο με έναν αυγοδάρτη.

4Ρίχνουμε ένα ένα τους κρόκους, χτυπώντας ενδιάμεσα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

5Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά.

6Σταματάμε και ρίχνουμε το μισό βούτυρο. Μόλις απορροφηθεί σταματάμε το χτύπημα και βάζουμε το υπόλοιπο.

7Μετά από ακόμα 5 λεπτά (τουλάχιστον) χτύπημα, η ζύμη μας θα έχει γίνει ελαστική. Όσο δεν είναι, συνεχίζουμε το χτύπημα. Σταματάμε και ρίχνουμε τα φρούτα.

8Το αφήνουμε κανένα 20λεπτο στο μπολ του μίξερ σκεπασμένο. Το απλώνουμε μετά σε ελαφρώς βουτυρωμένο πάγκο για περίπου 30 λεπτά.

ΨΗΣΙΜΟ

1Βουτυρώνουμε μία χάρτινη φόρμα (πανετόνε ή βόμβα), διαμέτρου 21 εκ και ύψους 7-8 εκ, και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα, αφού ελαφρώς την έχουμε πλάσει σε μπάλα (θα κολλάει λίγο τώρα).

2Αφήνουμε το πανετόνε σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 8 ώρες να φουσκώσει.

3Μόλις το ξεσκεπάσουμε, χαράζουμε στην κορυφή ένα σταυρό με ξυράφι. Τραβάμε τις 4 γωνίες προς τα έξω. Βάζουμε λίγο βούτυρο στο κάθε τεταρτημόριο και επαναφέρουμε τις γωνίες προς το κέντρο.

4Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 5 λεπτά ή μέχρι να παίρνει χρώμα η κορυφή και μετά μειώνουμε στους 190 βαθμούς για άλλα 45 λεπτά.

5Αν δούμε πως η κορυφή αρχίζει να αρπάζει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

6Αφού είναι έτοιμο, τρυπάμε με δύο σούβλες στη βάση του (να το διαπεράσουν) και το τοποθετούμε ανάποδα σε μία κατσαρόλα, ώστε να είναι στον αέρα και να μην κάτσει. Ιδανικά αφήστε το για 12 ώρες έτσι ώστε να αναμιχθούν όλα τα αρώματα και μέσα να είναι ελαφρώς ζουμερό.

ΦΟΡΜΕΣ

1Η συνταγή φτιάχνει ένα κέικ για χάρτινη φόρμα πανετόνε 21-22 διάμετρο με 7-8 ύψος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά τσέρκι για πανετόνε (όπως αυτή εδώ), αλλά πριν βάλετε τη ζύμη στη φόρμα, βουτυρώστε τη και καλύψτε τον πάτο και τα τοιχώματα με αντικολλητικό χαρτί, βουτυρωμένο και αυτό.

Η αυθεντική συνταγή ζητάει προζύμι από μαγιά μπύρας, 3 φορές αναπιασμένο και ημέρες ανάπαυλας από το ένα στάδιο στο άλλο. Η εκδοχή εδώ είναι γρηγορότερη.

00:00

Nutrition Facts

Serving Size100g
Calories340
Sodium62g
Potassium178g
Protein5,4g
Cholesterol123mg
Sugar29g
Total Fat10g
Saturated Fat6g
Total Carbohydrates58g
Dietary Fiber2,3g

1 Review

ΖΩΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

December 16, 2016

δειχνει φοβερο βαζω 5 αστερια γιατι αγαπω το πανετονε και ξερω πως η συνταγη με τις οδηγιες θα με βοηθησουν να το φτιαξω σε λιγο μονη μου!και μπραβο που γραφεται την διατροφικη αξια!

All fields are required to submit a review.

Send this to friend