Τσουρέκια πασχαλινά
Τσουρέκια πασχαλινά

Τσουρέκια πασχαλινά

By arvanitis  , ,   

May 30, 2016

Απίστευτα μυρωδάτα τσουρέκια. Μια "πειραγμένη" πολίτικη συνταγή η οποία θα σας συναρπάσει με την σχετική ευκολία της και το εκπληκτικό της αποτέλεσμα.

  • Prep: 51 mins
  • Cook: 1 hr 25 mins
  • Yields: 2 μεγάλα τσουρεκια

Ingredients

Μία βανίλια σκόνη

725 γραμ. αλεύρι για τσουρέκια

42 γραμ. Μάγια νωπή

200 γραμ. Χλιαρο νερό

3 φρέσκα αυγά

120 γραμ. βούτυρο γάλακτος

140 γραμ. ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας μέλι ή 180 γραμ ζάχαρης (πιο γλυκό)

ένας αστεροειδής γλυκάνισος ή 2 καπάκια κονιάκ

ξύσμα από ένα λεμόνι

1/4 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα

ένα κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

1/2 κουταλάκι γλυκού κακουλε

Directions

1Σε μπολ τρίβω τη μαγιά και βάζω το νερό, 1 κουτάλια γλυκού ζάχαρη, 150 γρ αλεύρι και ανακατεύω, σκεπάζω με βαμβακερή πετσέτα και αφήνω για 20-30'

2Σε κατσαρολάκι λιώνω πολύ χαμηλά το βούτυρο με τον αστεροειδή γλυκάνισο. Όταν λιώσει τον αφαιρώ (αλλιώς μόλις λιώσει βάζω το κονιάκ). Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω εκτός φωτιάς (να γίνει μια μάζα όχι να διαλυθεί). Σε μπολ χτυπάω τα αυγά και τα προσθέτω σιγά σιγά να γίνει μια μάζα

3Σε γουδί κοπανάω μαστίχα, βανίλια, μαχλέπι, κακουλε και λίγη ζάχαρη

4Παίρνω τη λεκάνη με τη μαγιά και ρίχνω το μίγμα βουτύρου ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιγά σιγά. Συνεχίζω με το μισό αλεύρι, τα μυρωδικά, το ξύσμα, το υπόλοιπο αλεύρι. Μόλις γίνει ένα αφήνω σπάτουλα και βάζω χέρια (όχι ζύμωμα σαν το ψωμί αλλά απαλά μέχρι να ξεκολλάει και να γίνει ελαστική)

5Σκεπάζω τη λεκάνη για 1-1:30 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί. Τη χωρίζω στα δυο κομμάτια κ κάθε κομμάτι σε τρεις ράβδους και πλέκω κοτσίδες (δυο τσουρέκια). Τα βάζω σε βουτυρωμένα ταψί και αφήνω για 20' λεπτά σκεπασμένα να διπλασιαστούν.

6Τα αλοιφή με χτυπημένο κρόκο αραιωμένο με 1 κουτάλια σούπας νερό. Προσθέτω φίλε αμυγδάλου

7Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα 165 βαθμούς για 25'-35' ανάλογα το φούρνο (εμένα στους 25)

00:00

1 Review

ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

August 23, 2016

καλε γιατι να περιμενω το πασχα?

All fields are required to submit a review.

Send this to friend